L'Anna i els nans


Era l’any 1987 quan, coincidint amb el 250è aniversari de l’arribada dels escolapis a Mataró, un grup d’alumnes van començar a construir un gegant per representar l’escola. Aquest gegant es deia Dídac. Duia la bata i un cap ple de llibres, fulls, llapis,... molta saviesa i moltes ganes de passar-ho bé!
En Dídac era un gegant vergonyós, que no li agradava especialment sortir. Va acompanyar les celebracions de l’escola pel seu aniversari i va visitar algunes altres festes i actes públics, com la visita que va fer al barri de Sant Antoni de Barcelona en una trobada gegantera l’any 1990.
En Dídac va quedar plantat durant molts cursos a la porteria de l’edifici del Torrent. Alguns encara recorden quan els donava la benvinguda a l’escola cada matí. Finalment, però, va desaparèixer.
Era l’any 2001 quan un grup d’alumnes van voler reconstruir en Dídac. Van començar a buscar els seus motlles, abandonats fins al moment a les golfes de l’edifici de Jaume Recoder. A causa del trasllat a l’edifici de Mar, es van perdre els motlles i el projecte va quedar aparcat.
Arriba l’any 2004. La idea de fer un gegant per part dels alumnes encara seguia, malgrat sabien que calia començar de zero. Pares, mares, infants i antics alumnes també volien que l’escola tingués un gegant que els representés. Dit i fet. L’Anna anava prenent forma.
26 de novembre de 2004, patrocini de Sant Josep de Calassanç. L’escola estava revolucionada. Tothom esperava aquest moment. L’Anna va sortir per primer cop i anà a visitar els nens i nenes de primària, a l’edifici de la plaça. Va entrar al pati, on feia estona que l’esperaven. Era el seu bateig.
El 19 de desembre del mateix 2004, l’Anna va sortir en motiu del Futbol Solidari. Per primera vegada recorria carrers de Mataró. Anava acompanyada d’en Bru (del veïnat del carrer Sant Bru) i del Sr Carretero (de l’escola El Turó).
Quirze PerichDes de l’any 2006 acompanya a l’Anna el nan anomenat Quirze Perich,  en memòria del popular flabiolaire Quirze Perich Iglesias (1896-1985) que tantes vegades va acompanyar els gegants i nans de la nostra ciutat en totes les seves sortides.
WallyEl capgròs Wally, reprodueix el conegut personatge dels llibres “On és Wally?”.  Va arribar a l’escola el curs 89-90 i va ser una donació d’en Nona, coincidint en què el seu fill estudiava en aquesta escola. I des de l’any 2010 també acompanya la geganta.
TotiLa última incorporació a la colla ha estat un nan en forma de pallasso, que es diu TOTI, es un regal de la colla gegantera d'ILURO, amb agraïment d'una sèrie de fets. L’escola ha tingut algun altre nan, del Grup d’Amistat de Santa Anna, que pertany a la mateixa escola. La Cuca Casimira, que actualment esta guardada i no sen fa cap us.
Des del 2004 l’Anna i els nans han sortit per diverses festes de l’escola, d’altres colles i de la ciutat. Que per molts anys els puguem veure ballar!
Altres gegants i nans de l'escola:
Articles relacionats:
Escrit d’un dels creadors de l’Anna
Carta presentació geganta Anna (Novembre 2004)
PINTA ELS NANS DE LA COLLA GEGANTERA DE L'ESCOLA PIA.
IMPRIMEIX I PINTA ELS NANS!!